Csöröge fánk ("fánk" betekent donut)

 

 

Csöröge is een typische Hongaarse lekkernij. Hij heet "donut" maar lijkt meer op snippertjes of stukjes lint. Hij heeft ook de bijnaam "snippertjes donut". En, zoals bij de meeste Hongaarse gerechten: er is werk aan de winkel, maar wordt superlekker!

Hierbij een link van een video, met Engels- en Hongaarstalige ondertiteling, voor meer uitleg: https://www.youtube.com/watch?v=m97VZx1f-Y4 

Dit heb je nodig:

  • 250 g tarwebloem, gezeefd
  • ½ zakje bakpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 150ml crème fraîche
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • 50 g roomboter
  • 2 eidooiers
  • 1 eetlepel rum (optioneel)
  • snufje zout
  • olie voor het bakken
  • frituurpan of friteuse
  • jam en/of (kaneel)poedersuiker

Bereiding:

  1. Kneed alle ingrediënten bij elkaar totdat er een mooi, soepel, goed uitrolbaar deeg ontstaat. Verpak het deeg in plastic folie en laat hem voor ongeveer een half uur in de koelkast rusten.
  2. Haal het deeg uit de koelkast, kneed hem even snel nogmaals door en rol het dun uit, tot een dikte van 2-3mm. Maak diamantjes van ongev. 4-5cm met een gekartelde pizzaroller. Denk aan zo'n schema:

  3. Maak een inkeping in het midden van elk diamantje, en haal een van de punten door deze inkeping. Hierdoor maak je een soort lusje. (Zie video!) Trek het een beetje aan zodat hij niet loskomt, maar wel voorzichtig zodat het deeg niet scheurt.
  4. Frituur de stukjes goudbruin in ruime hete zonnebloemolie. Als je een friteuse hebt is die ideaal voor de job, maar het werkt ook prima in een pan. Zorg ervoor dat de olie goed heet is en dat de donutjes maar zo kort mogelijk gebakken worden.
  5. Eenmaal uit de frituur, laat ze een beetje uitlekken en bestrooi ze nog warm met poedersuiker. Een beetje kaneel door de poedersuiker doet ook geen kwaad. Uiteraard mag je ook met jam serveren. Wat belangrijk is dat je het lekker vindt!
© 2020 - 2022 NorasHomeBakery | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel