KERSTKOEKJES (GINGERBREAD COOKIES)

(30-40 stuks afhankelijk van vorm en grootte)

 

             Begin een dag eerder want het deeg moet een nachtje rusten!

    Dit heb je nodig:

    500g tarwebloem
    100g kristalsuiker
    2 eieren (losgeklopt, op kamertemperatuur)
    57g roomboter
    255g honing
    2 tl baking soda (ook bekend als baksoda of natrium bikarbonaat)
    1 tl kaneelpoeder
    ½ tl gemberpoeder
    ½ tl gemalen kruidnagel
    Eiwit, om koekjes te bestrijken
    Ovenbakplaten, het liefst 2 of 3
    Bakpapier
    Kwastje
 
Dag 1:
Zet de honing met het roomboter in een pan op lage vuur en laat het voorzichtig opwarmen totdat alle roomboter gesmolten is. Mag niet koken! Neem de pan van het vuur af en laat het een beetje afkoelen.
Meng alle droge ingrediënten bij elkaar. Voeg dan de 2 losgeklopte eieren en de lauwwarme gesmolten honingboter toe. Kneed snel er een deegje van. Dit is het punt waar ik niet kan weerstaan om de smaak van het deeg te testen. Het is altijd goed maar wie weet…. Verpak het deeg in plastic folie en zet in de koelkast voor minimaal 1 nacht, maar mag ook voor enkele dagen als je de koekjes later wil bakken.

Dag 2:
Vóór het gebruik, haal het deeg minimaal een uur van tevoren uit de koelkast en kneed goed door zodat het niet breekt en weer soepel aanvoelt.
Verwarm de oven op 180˚C en bereid 2-3 bakplaten met bakpapier erop.
Bestrooi het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van 2-3mm. In de oven zal de dikte nog een beetje toenemen. Steek vormpjes uit. Omdat dit een typisch kerstkoekje is worden meestal kerstvormpjes gebruikt maar je mag uiteraard alles doen wat je leuk vindt. Ik maak bijvoorbeeld vaak hartjes.
Als decoratie kan je vóór het bakken nootjes, M&M’s of andere bakvaste decoratie voorzichtig in de koekjes drukken. M&M’s kunnen tegen de hitte en ze barsten niet.

Zet de koekjes op een met bakpapier bedekte bakplaat. Houd er rekening mee dat ze tijdens het bakken nog een beetje gaan groeien en uitzetten. Voor het bakken mag je de koekjes nog dun met eiwit bestrijken, voor een glansje.

De baktijd is ongeveer 8-9 minuten, maar houd de oven wel in de gaten. De koekjes mogen niet te donker worden.
Wanneer de koekjes gebakken zijn, haal ze meteen van de bakplaat af, voorzichtig, met behulp van een spatel. Ze zijn nog een beetje zacht. Laat ze afkoelen, bij voorkeur op een koelingrek.

Nadat de koekjes volledig afgekoeld zijn kun je ze uiteraard verder decoreren met royal icing, musketzaad, suikerparels enz.
Bewaar ze in een afgesloten trommel of doos, buiten de koelkast.
 

© 2020 - 2024 NorasHomeBakery | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel